Λαϊκή φωνήΕβδομαδιαία εφημερίς πολιτική και ειδησεογραφική1945 - ;όργανο του Δημοκρατικού συνασπισμού Αχαΐας
Βασικός Συντάκτης ο Νίκος Μπελογιάννης , κυ
κλοφορούσε παράνομα στην Πάτρα και στις γύρω περιοχές έως και το 1938 και ήταν "Όργανο συσπείρωσης των λαϊκών αντιδικτατορικών δυνάμεων στην Πελοπόννησο"...
Eπιμέλεια Ιστολογίου: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

.."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη...
Νίκος Μπελογιάννης

~~

~~
πατήστε πάνω στην εικόνα

Translate {Μετάφραση]

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΡΗ, από το ΚΚΕ (στις 12 Ιουνίου 1945)


Dimitris Mpolsevikos


ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

..Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη 
σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια...ενώ εμείς, το μόνο
 πού διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας...

Γιώργος Αλεξάτος
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΡΗ
Με αφορμή την επέτειο της δημοσίευσης στον "Ριζοσπάστη" της απόφασης διαγραφής του Άρη από το ΚΚΕ (στις 12 Ιουνίου 1945), λέγονται και πάλι διάφορα, που δεν έχουν σχέση με την ιστορική πραγματικότητα. Μεταξύ αυτών και το ότι η διαγραφή ήταν συνέπεια της πρόθεσης του Ζαχαριάδη να απαλλαγεί από έναν λαοπρόβλητο ηγέτη, που επισκίαζε τη δική του παρουσία ως επικεφαλής του κόμματος.

Στην πραγματικότητα, η απόφαση διαγραφής πάρθηκε στην 11η Ολομέλεια της Κ.Ε. τον Απρίλιο 1945, όταν ο Ζαχαριάδης βρισκόταν ακόμη στο Νταχάου. Δεν έχει αναφερθεί, μάλιστα, καμιά διαφωνία από κάποιο μέλος της Κ.Ε., στην οποία συμμετείχαν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Σιάντος (ως γραμματέας), ο Ιωαννίδης, ο Ζέβγος, ο Παρτσαλίδης, ο Μπαρτζιώτας, ο Καραγιώργης, η Χατζηβασιλείου, ο Βαφειάδης, ο Πορφυρογένης, ο Πλουμπίδης, ο Ρούσος, ο Χατζής κ.ά.
Η απόφαση είχε παρθεί στο πλαίσιο του μοντέλου λειτουργίας όλων των Κ.Κ. εκείνης της εποχής, που όριζε ότι η παραβίαση των κομματικών αποφάσεων από οποιοδήποτε μέλος του κόμματος συνεπάγεται τη διαγραφή του.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο Άρης διαγράφηκε γιατί, έχοντας αντιταχθεί στην υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, εξέφρασε δημοσίως τη διαφωνία του και κάλεσε στην ίδρυση Μετώπου Εθνικής Ανεξαρτησίας και στην ανασύσταση του ΕΛΑΣ.
Για να μη δημιουργηθούν τριγμοί στην κομματική βάση και στον εαμικό κόσμο, η Κ.Ε. δεν δημοσιοποίησε την απόφαση, δεσμευόμενη να το κάνει αν πράγματι ο Άρης άρχιζε τη συγκρότηση ένοπλων ομάδων.

Ακριβώς αυτός -η συγκρότηση ένοπλης ομάδας- ήταν ο λόγος που η απόφαση δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, όταν, πλέον, επικεφαλής του ΚΚΕ ήταν και πάλι ο Ζαχαριάδης. Δεν επρόκειτο για προσωπική του απόφαση, ανεξαρτήτως του ότι και ο ίδιος συμφώνησε μ' αυτήν και επί χρόνια αργότερα συνέχισε να χαρακτηρίζει τυχοδιώκτη τον Άρη. Για να πει, μετά από πολλά χρόνια, πως η στάση του απέναντί του ήταν ένα από τα πιο μεγάλα του λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου