Λαϊκή φωνήΕβδομαδιαία εφημερίς πολιτική και ειδησεογραφική1945 - ;όργανο του Δημοκρατικού συνασπισμού Αχαΐας
Βασικός Συντάκτης ο Νίκος Μπελογιάννης , κυ
κλοφορούσε παράνομα στην Πάτρα και στις γύρω περιοχές έως και το 1938 και ήταν "Όργανο συσπείρωσης των λαϊκών αντιδικτατορικών δυνάμεων στην Πελοπόννησο"...
Eπιμέλεια Ιστολογίου: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

.."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη...
Νίκος Μπελογιάννης

~~

~~
πατήστε πάνω στην εικόνα

Translate {Μετάφραση]

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ «Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας»




Η Σύγχρονη Εποχή συνεχίζοντας την προσπάθεια έκδοσης έργων των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν εκδίδει το έργο του Κ. Μαρξ Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας σε νέα μετάφραση. Η έκδοση, πέρα από το κυρίως έργο, περιλαμβάνει ακόμα: την ιστορία συγγραφής του έργου και σε παράρτημα δημοσιεύεται η εισαγωγή που είχε ετοιμάσει ο Μαρξ για το έργο, καθώς και δύο σχετικά άρθρα του Φ. Ένγκελς.
Η Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας, εκδόθηκε το 1859, και αποτέλεσε πρόδρομη μορφή της μεγαλύτερης επιστημονικής και συγγραφικής εργασίας του Μαρξ Το Κεφάλαιο, του οποίου ο πρώτος τόμος εκδόθηκε το 1867. Η Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας επικεντρώνει σε δύο κατηγορίες: το εμπόρευμα και το χρήμα. Όπως σημειώνει και ο ίδιος ο Μαρξ αυτές οι δύο κατηγορίες αναπτύσσονται πιο αναλυτικά στην Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας ιδιαίτερα στην αντιπαράθεση με αστικές και μικροαστικές αντιλήψεις της εποχής του.
Ο πρόλογος του Μαρξ στην Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας δίνει στο έργο ξεχωριστή θέση στη βιβλιογραφία της θεωρίας του ιστορικού υλισμού.


SBN 978-960-451-108-2
(σχήμα: 14x21εκ., σελ.: 384, τιμή με ΦΠΑ: 18,00 ευρώ)
εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή"



Φρίντριχ Ένγκελς
«Κείμενα για την Οικονομία και την Πολιτική»

Αφιερώνεται στα 190 χρόνια
από τη γέννηση του Φρίντριχ Ένγκελς


ISBN 978-960-451-114-3
(σχήμα: 14x21εκ., σελ.: 216, τιμή με ΦΠΑ: 12 ευρώ)



Η Σύγχρονη Εποχή εκδίδει αυτή τη συλλογή άρθρων του Φρίντριχ Ένγκελς και την αφιερώνει στην 190ή επέτειο από τη γέννησή του.
Το κόκκινο νήμα που διαπερνά όλα τα άρθρα που περιλαμβάνονται στην έκδοση είναι αυτό της εκτίμησης των οικονομικών εξελίξεων της τελευταίας δεκαετίας του πρώτου μισού και σχεδόν ολόκληρου του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και της αντανάκλασής τους στο πολιτικό επίπεδο, στις πολιτικές επιδιώξεις των διάφορων τάξεων, στην ταξική πάλη, την ιδεολογικοπολιτική διαπάλη της εποχής. Σε αυτά τα άρθρα τίθενται πολλά επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με την καπιταλιστική οικονομική κρίση (με ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση υπερπαραγωγής-υπερκερδοσκοπίας), τον ανταγωνισμό και την αλληλεξάρτηση μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, την εμφάνιση της μετοχικής εταιρίας και τον αντίστοιχο παρασιτισμό της αστικής τάξης, τον προστατευτισμό και το ελεύθερο εμπόριο ως μορφές αστικής οικονομικής διαχείρισης, την αγροτική οικονομία, τη δημιουργία της εργατικής αριστοκρατίας, καθώς και ζητήματα στρατηγικής του διεθνούς εργατικού κινήματος, όπως αυτά που προκύπτουν από τη βασανιστική πορεία διαμόρφωσης εργατικών κομμάτων σε κάθε ξεχωριστό κράτος, τη διαπάλη για το πρόγραμμα και την πολιτική αυτών των κομμάτων στις συνθήκες του 19ου αιώνα.




Φρίντριχ Ένγκελς
«Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη»


ISBN 978-960-451-116-7
(σχήμα: 14x21εκ., σελ.: 112, τιμή με ΦΠΑ: 8 ευρώ)

Με το συγκεκριμένο έργο του ο Ένγκελς φωτίζει τη διαδικασία της διαμόρφωσης της επιστημονικής κοσμοθεωρίας του σοσιαλισμού.
«Μόλις η κοινωνία πάρει στην κατοχή της τα μέσα παραγωγής, καταργείται η εμπορευματική παραγωγή και μαζί της και η κυριαρχία του προϊόντος πάνω στον παραγωγό. Η αναρχία μέσα στην κοινωνική παραγωγή αντικαθίσταται από τη σχεδιασμένη συνειδητή οργάνωση. Ο αγώνας για την ύπαρξη του ατόμου σταματάει. Έτσι, μόλις τώρα ο άνθρωπος ξεχωρίζει –από μια ορισμένη έννοια– οριστικά από το ζωικό βασίλειο, βγαίνει από τις ζωώδεις συνθήκες ύπαρξης και περνά σε ανθρώπινες. Οι συνθήκες ζωής που περιβάλλουν τους ανθρώπους μπαίνουν τώρα κάτω από την κυριαρχία και τον έλεγχο των ανθρώπων, που για πρώτη φορά γίνονται συνειδητοί και πραγματικοί κύριοι της φύσης, γιατί και επειδή γίνονται κύριοι της ίδιας της κοινωνικοποιημένης ζωής τους. Οι νόμοι της δικής τους κοινωνικής δράσης θα χρησιμοποιούνται πια από τους ανθρώπους με πλήρη γνώση της υπόθεσης και γι’ αυτό θα υποταχθούν στην κυριαρχία τους. Μόνο από εδώ και μπρος θα δημιουργούν οι ίδιοι οι άνθρωποι με πλήρη συνείδηση την ιστορία τους. Είναι το άλμα της ανθρωπότητας από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας.»



*από την εφημερίδα"Ριζοσπάστης" 
---------------------------------------------------------------------------------------


Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

enotita
Διαβάστε το αφιέρωμα των «Δρόμων της Ιστορίας»
στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ:




ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

«Δρόμος» #84
Κυκλοφορεί το Σάββατο 08 του Οκτώβρη